Šta me je naučio LEGO® SERIOUS PLAY®?

by | Jan 10, 2024

Prošle nedelje sam imala priliku da sa svojim Zuhlke timom prvi put probam Lego Serious Play. Ukratko – to je metodologija koja kroz kreativu i zajednički rad pomaže da se tim bolje upozna i izrodi neko rešenje. U našem slučaju, to je bio timski canvas.
Tokom pripreme za ovu dvodnevnu radionicu, očekivala sam da ćemo se više zabavljati, razvijati kreativu i eventualno doći do nekih zajedničkih zaključaka.
Nisam bila u pravu. Prijatno sam iznenađena kako je sve izgledalo i evo šta sam naučila:

Kreativa

Osuđeni smo da stalno napravimo nešto novo, kreativno, nikad viđeno. Lego Serious Play bi, po mom mišljenju, trebao biti nešto što se primenjuje veoma često u timovima od kojih se kreativa očekuje. Stvara prostor da se do kreative dođe i pušta sve učesnike da tokom celog procesa maštaju i stvaraju.

Detinjstvo

Bilo kakav vid vraćanja u detinjstvo ljude nekako transformiše i otvara ih za ideje koje im možda ne bi pale na pamet kroz klasičnije vidove grupnih radionica. Neverovatno je kakva se energija pri radu stvara i to je svakako bilo jedno lepo osveženje za sve članove tima.

Pričanje priča

U odnosu na našu ulogu imamo manje ili više prilika da ispričamo celu priču i malo širu sliku oko neke ideje. Ova metodologija nas konstantno navodi na sagledavanje faktora u okolini kao i celokupnog zašto. Zašto je neki deo priče važan, zašto doprinosi i šta to znači za nekog člana tima.

Timski rad i razumevanje

Imali smo sekcije gde smo kreirali lične priče i modele i delove gde smo naše pojedinačne delove spajali u jednu priču. Da bi se to desilo, bilo je potrebno da se svaki član pažljivo sasluša i razume i da se potom uklopi u celokupnu priču koju stvara tim. Ovaj deo je izuzetno važan kako bi svi članovi osećali kao da su deo nekog cilja ili dogovora. Sa druge strane, visok je fokus na međusobnom slušanju i razumevanju. Što je pokazalo da nas je metodologija navela i da se bolje upoznamo.

Drugačiji pristup

Celokupna metodologija je apsolutno drugačija od onoga na šta smo navikli. U početku smo bili malo zbunjeni i nismo ni znali šta sve ima u našoj lego kutiji. Prostor za kreiranje je daleko veći nego u svakodnevnim aktivnostima i meni lično je to mnogo prijalo. Pored toga, izrode se vrlo konkretne i opipljive stvari na kojima dalje može da se radi. Planiram svakako da primenjujem neke pristupe i nakon ove radionice za aktivnosti ili projekte koji zahtevaju određenu inovativnost.

Izvor: https://kat-on.coffee/2019/06/04/sta-me-je-naucio-lego-serious-play/

Projektni menadžment

Transformišemo vaše poslovanje i strategije.
Pročitaj više

Obaveze prema dobavljačima

Produktivnije upravljanje novčanim tokovima.
Pročitaj više

Tražbine

Automatiziranje vaših tražbina.
Pročitaj više

Financijsko izvješćivanje

Kombinacija analize operativnih i strateških performansi.
Pročitaj više