Kako se nositi sa gubitkom posla?

Profesionalno funkcionisanje uključuje i neočekivane karijerne događaje. Bez sumnje, najgori od njih je gubitak posla. Da li se gubitak stvarno dešava iznenada, ili uticaj ima ignorisanje ranih upozorenja i izostanak objektivne (auto)percepcije i običnog zdravo-razumskog razmišljanja?

Nameće se pitanje kako efikasno upravljati ličnim traumatskim doživljajem?

Prvi predlog je da minimiziramo karijernu štetu tako što čemo se konstruktivno usmjeriti ka brzim reakcijama. To znači da se treba usmjeriti na traženje novog angažmana, što će nam sigurno pomoči da se networking i traženje posla izdignu iznad emocionalnih poteškoća. Dobra okolnost koja ide na ruku kandidatima je činjenica da kandidati koji dolaze iz pozitivno brendiranih kompanija lakše pronađu bolji angažman. Usled davanja i/ili dobijanja otkaza razumno je zapitati se: „Procjenjujem li ja objektivno svoje kompetencije?“ Ako niste sigurni, najpouzdaniji način da to utvrdite je Assesment Centar. Izvještaj kao što je npr. Career Check pokazaće vam gdje ste trenutno i gdje treba da idete, a to je ključno u daljem funkcionisanju. Bez toga ne bi trebalo učiniti sledeći korak. 

A kada je krajnje vrijeme za malo hrabrosti i kako dostojanstveno dati otkaz? Prije bilo kakve odluke, budimo svesni najvažnije stvari. „ Ne spaljujte mostove za sobom.“ U najvećem broju slučajeva, nema razloga za tim. 

Suzi Velš, stručnjak za karijeru kaže: „ Od svih rasprava u našoj glavi, odlučivanje da li je vrijeme da odustanete, jedna je od najtežih.“

Ona u svojim istraživanjima navodi četiri sigurna znaka da je vrijeme da potražite izlaz:

1) Nema mjesta za rast

2) Ugrađena reputacija (Ako ste bili dio projekta koji je propao, taj neuspjeh se trajno drži za vas čak i kada niste krivi)

3) Niste uzbuđeni zbog svog posla

4) Osjećate poziv da pokrenete svoj posao.

Iz kojeg kod pravca da dolazi momenat za promjenu posla, pri odlasku- rukujte se sa osmjehom.

Bilo da smo dali ili dobili otkaz, možemo sebe sažaljevati, možemo smatrati kako se većina poslova dobija preko veze i poznanstva, možemo pričati kako su oglasi već unaprijed namješteni... to nije pravi put. Pravi put je proaktivan i pun ideja.

Ključno je pratiti oglase i pratiti ih na različitim mjestima (karijera.me, zaposli.me, hrpartners.me...). U prelaznom periodu se isplati raditi sezonske ili honorarne poslove. Važno je da ne izgubimo kontakt sa područjem koje nas zanima. 

Dakle, budite uvjereni u svoje kvalitete. Naoružajte se osmjehom i optimizmom, budite aktivni, duboko udahnite... i sretno do novog posla! 

Jovana Petković

Development Support