CRNOGORSKI (Đetić) FREELANCER

Ja: Dobar dan!

Komšinica: Zdravo sine! Ti nisi na poslu?

Ja: Jesam... lijep je dan, sjeo u baštu, skuvao kafu i evo radim od kuće.

Komšinica: A kako to, može je li?

Ja: Može naravno ☺, bitno je da sam efikasan i da na vrijeme dostavljam ideje.

Komšinica: Super!

Poslije pola sata zvoni telefon, ja usred razmišljanja kako napraviti ideju.

Drug: Đe si, što činiš?

Ja: Evo radim od kuće.

Drug: Blago tebi, uživaš, ja svaki dan na posao, a ti si car. Neka, i treba tako.

Ja: Jeste, jeste, blago meni.

E tako smo mi etiketirani: radimo od kuće, uživamo i boli nas uvo, i  još primamo platu. Tako se shvata zanimanje FREELENCERA ili osobe koja radi od kuće. ☺

Moja majka stalno govori kada je pitaju: „ A radi nešto u digitalnom marketingu, iskrivio se više na  onoj stolici. Nešto stalno tipka i pufće.”

Rad od kuće ima svoje prednosti. Neke od njih su: tišina, mir, nema putovanja do posla i nazad, nekada je moguće ustati i oko 9 - 10h.  Znam da će sada nekim kolegama početi da izlazi dim iz ušiju, ali zapravo jeste tako. Ono što ne može da se radi jeste: zabušavanje, davanje loših poslovnih ideja i, naravno, kašnjenje sa rješenjima koja kompanija, koja vam je dala mogućnost rada od kuće, očekuje.

Ako ste početnik ili treba da počnete da radite kao FREELANCER, prva stvar koju treba uraditi je da napravite svoj kućni „office“ koji sam ja napravio tek poslije godinu i po dana rada od kuće. Do tada sam udubio fotelju i ugaonu i iskrivio kičmu. Rad od kuće ima i neke druge prednosti: komunicirate s kim vi želite, sami krojite radno vrijeme, ne morate imati dress code...

Međutim, novo zanimanje kojem se Crnogorci i Crnogorke još „čudu čude“ nije samo uživanje, već i rad.

Postoje neke stvari o kojima rijetko ko priča:

FOKUSIRANOST i SAMODISCIPLINA
TV, lijepo vrijeme, frižider na dohvat ruke, kauč - sve vas to vuče da ostavite posao sa strane i da odustanete.  Još nemate kolege koje vas posmatraju, pa je mnogo lakše odati se čarima kućne atmosfere. ☺
Još jedan izazov je nemogućnost odvajanja poslovnih obaveza od kućnih - tada vam se može desiti da cijeli dan radite i da jednostavno uđete u vrzino kolo, da ne znate šta radite.

IZOLOVANOST i NEDOSTATAK MOTIVACIJE

Slažem se da smo digitalizacijom otišli u neki novi vid poslovanja i da nam je internet omogućio „rad iz fotelje“ koji mi je, moram priznati,  prva dva - tri mjeseca veoma prijao. Ali poslije izvjesnog vremena shvatio sam da nema radne atmosfere i da su dvije - tri glave uvijek pametnije. Osobe koje rade iz kućne fotelje moraju biti mnogo kreativnije kako bi uspješno odradili svoj zadatak. Nekad nam jednostavno fale kolege koje će nas inspirisati i upaliti sijalicu kada je najpotrebnije. Dugoročna izolovanost može dovesti do neproduktivnosti, možete se osjećati bezvoljno, nemotivisano.

PORODICA SVE UPIJA

Kada sam imao zahtjevnije projekte, majka je rekla jednu rečenicu koju ću zapamtiti: „Izađi mi iz kuće, ne nabijaj mi nervozu, dođem s posla, a ti sikćeš i ufćeš. ☺
Tu sam shvatio, da nekada kada mi „ne ide od ruke“, porodica sve vidi i osjeća.

KOMPJUTER JE U KUĆI

Za strastvenije i početnike to znači da će upaliti kompjuter u 23h da provjere kako kampanje napreduju. Što znači stalna opterećenost, razmišljanje, odgovaranje na poruke i mejlove. Prvih godinu dana bio sam pun entuzijazma i ništa mi nije smetalo, ali posle toga ulazite u zonu „pregorijevanja“. Potrebno je imati vrijeme kada ne radite i ne razmišljate o poslu. Ali kada radite od kuće možete lakše upasti u iskušenje da otvorite kompjuter i počnete da radite.

Ovo zanimanje, kako stručnjaci kažu, postaje sve popularnije i ljudi ga lakše prihvataju jer dobijaju mogućnost da od kuće rade više projekata  ( i samim tim zarade više) . Ali, postavlja se pitanje da li nam kućno radno iskustvo utiče na odnose i da li smo tržišni kada se ne krećemo među ljudima?

Svakako da nam nekada dođe da nikoga ne viđamo i da nam se rad od kuće čini idealnim. Potrebno je ipak dobro razmisliti i naći pravi balans.

Da li je ovo zanimanje idealno za CRNOGORCE koji mogu raditi iz kreveta, to ćemo tek vidjeti kroz par godina. ☺